THE EFFECT OF COMBINATION FACTORS OF SALINITY AND TEMPERATURE ON THE GROWTH AND SURVIVAL RATE OF HARD CLAM (MERETRIX MERETRIX) JUVENILES

Nguyen Xuan Thanh, Do Cong Thung
Author affiliations

Authors

  • Nguyen Xuan Thanh Institute of Marine environment and Resources-VAST
  • Do Cong Thung Institute of Marine environment and Resources-VAST

DOI:

https://doi.org/10.15625/1859-3097/15/4/6381

Keywords:

Temperature, salinity, hard clam, growth, survival rate, juveniles.

Abstract

This study was conducted to evaluate the effect of combination factors of salinity and temperature on the growth and survival rate of hard clam (Meretrix meretrix) juveniles. Hard clam was cultured in laboratory at three different temperatures (150C, 270C and 350C) in combination with three different salinity conditions (5‰, 20‰ and 35‰). Each experiment was carried out in triplicate and remained for one month. The results show that: At the experimental condition of 20‰ and 270C of salinity and temperature, the growth of hard clam juveniles was fastest and survival rate of hard clam juveniles was highest (86%). In the 150C - 20‰, 350C - 20‰, 270C - 5‰, 150C - 35‰, 270C - 35‰, the growth of hard clam juveniles was slower and their survival rate was lower with  61.3%, 42.6%, 39.3%, 10.7% and 60.6%, respectively. In the 150C - 5‰, 350C - 5‰ and 350C - 35‰, clam was dead all. Our findings are scientific basis for aquacultural planning, farm management. In addition, these findings will contribute to building cultural techniques of clam appropriate for each production season together with protection and development of hard clam resource.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

References

. Cao, F. J., Liu, Z. G., and Luo, Z. J., 2009. Effects of sea water temperature and salinity on the growth and survival of juvenile Meretrix meretrix Linnaeus. Ying yong sheng tai xue bao= The journal of applied ecology/Zhongguo sheng tai xue xue hui, Zhongguo ke xue yuan Shenyang ying yong sheng tai yan jiu suo zhu ban, 20(10): 2545-2550.

Junzhuo, L., 1997. Xu zhenzu (Depart, of oceanogr., Xiamen Univ. Xiamen 361005); The Effects of Temperature and Salinity on the Development of Meretrix meretrix Larvae [J]. Journal of Fujian Fisheries, 1.

Narasimham, K. A., Muthiah, P., Sundararajan, D., and Vaithinathan, N., 1988. Biology of the great clam, Meretrix meretrix in the Korampallam creek, Tuticorin. Indian Journal of Fisheries, 35(4): 288-293.

Nguyễn Hữu Phụng, Võ Sĩ Tuấn và Nguyễn Huy Yết, 2001. Phân bố và nguồn lợi động vật thân mềm kinh tế thuộc lớp chân bụng (Gastropoda) và lớp hai mảnh vỏ (Bivalvia) ở ven biển Việt Nam. Tuyển tập báo cáo khoa học Hội thảo động vật thân mềm toàn quốc lần thứ nhất. Nxb. Nông nghiệp, Tr. 27-60.

Nguyễn Xuân Thành, 2013. Ảnh hưởng của nhiệt độ đến sinh trưởng và tỷ lệ sống của ngao dầu (Meretrix meretrix) giai đoạn giống trong điều kiện thí nghiệm. Tạp chí Khoa học và Công nghệ biển, 13(2): 161-167.

Nguyễn Xuân Thành, 2015. Ảnh hưởng của độ mặn đến sinh trưởng và tỷ lệ sống của ngao dầu (M. meretrix) giai đoạn giống. Tạp chí NN&PTNT số 3+4, Tr. 198-203.

Ngô Thị Thu Thảo, Lâm Quang Mẫn, 2012. Ảnh hưởng của nhiệt độ và độ muối đến tốc độ lọc tảo, chỉ số độ béo và tỷ lệ sống của nghêu (Meretrix lyrata). Tạp chí Khoa học, Đại học Cần Thơ. 23b, 265-271.

Thung, D. C., Thinh, D. D, Thuy, L. T., 2013. Mollusks Resources in Western Coast of the Tonkin Gulf. Journal of Earth Science and Engineering, 3(1): 35-41.

Downloads

Published

31-12-2015

How to Cite

Thanh, N. X., & Thung, D. C. (2015). THE EFFECT OF COMBINATION FACTORS OF SALINITY AND TEMPERATURE ON THE GROWTH AND SURVIVAL RATE OF HARD CLAM (MERETRIX MERETRIX) JUVENILES. Vietnam Journal of Marine Science and Technology, 15(4), 341–346. https://doi.org/10.15625/1859-3097/15/4/6381

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >>