Một số flavonoid và dẫn xuất bergenin phân lập từ lá cây cơm nguội đảo Ardisia insularis

Nguyễn Thị Hồng Vân, Trịnh Anh Viên, Phạm Quốc Long, Nguyễn Mạnh Cường, Lưu Tuấn Anh
Author affiliations

Authors

  • Nguyễn Thị Hồng Vân
  • Trịnh Anh Viên
  • Phạm Quốc Long
  • Nguyễn Mạnh Cường
  • Lưu Tuấn Anh

DOI:

https://doi.org/10.15625/0866-7144.2015-00135

Keywords:

Ardisia insularis, Myrsinaceae, flavonoid, bergenin derivatives

Abstract

From the leaves of Ardisia insularis, six flavonoids and four bergenin derivatives have been isolated, myricitrin (1), myricetin 3-O-(3″-O-galloyl)-α-L-rhamnopyranoside (2), desmanthine-2 (3), quercetin 3-O-α-L-rhamnopyranoside (4), 3-O-galloylepicatechin (5), 3-O-galloyl-3'-methoxyepicatechin (6), bergenin (7), norbergenin (8), demethoxybergenin (9) and 4-O-galloylbergenin (10). The structure elucidation of these compounds was peformed by spectroscopic data ESI-MS, 1D-NMR (1H-NMR, 13C-NMR, DEPT) and 2D-NMR (HSQC, HMBC, COSY).

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads

Published

30-06-2015

How to Cite

Hồng Vân, N. T., Viên, T. A., Long, P. Q., Cường, N. M., & Anh, L. T. (2015). Một số flavonoid và dẫn xuất bergenin phân lập từ lá cây cơm nguội đảo Ardisia insularis. Vietnam Journal of Chemistry, 53(3), 310–316. https://doi.org/10.15625/0866-7144.2015-00135

Issue

Section

Articles