Nghiên cứu thành phần hóa học, chi số hóa lý và hoạt tính sinh học của tinh dầu quả phật thủ Việt Nam

Nguyễn Văn Lợi, Nguyễn Thị Minh Tú, Hoàng Đình Hòa
Author affiliations

Authors

  • Nguyễn Văn Lợi
  • Nguyễn Thị Minh Tú
  • Hoàng Đình Hòa

DOI:

https://doi.org/10.15625/0866-7144.2015-0097

Keywords:

Oil, chemical components, biological activity

Abstract

The Hoai Duc Buddha's fruit oil is obtained by alluring steam distillation and dried with Na2SO4. By using the GC- MS method, 40 chemical components were identified in the Hoai Duc Buddha's fruit oil, from which hydrocarbons accounted for 38.29 % (monoterpene: 29.27 %, sesquiterpene: 8.32 %) and oxygenated components accounted for 60.04% (aldehyde: 21.01 %, alcohol: 21.34 %, ester: 12.55 %, oxide: 2.80 %, acid: 2.34 %). That has been identified the density in 20 oC is 0.835, acid index is 0.655 (mg KOH/g) and esters index is 0.726 (mg KOH/g). The DPPH methods having antioxidant activity have identified oil 41.16±0.23 % with the Hoai Duc Buddha's fruit oil. Besides using agar diffusion method identifying antimicrobial activity of three oils on microorganisms Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella typhi and Bacillus cereus.

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads

Published

28-02-2015

How to Cite

Lợi, N. V., Minh Tú, N. T., & Hòa, H. Đình. (2015). Nghiên cứu thành phần hóa học, chi số hóa lý và hoạt tính sinh học của tinh dầu quả phật thủ Việt Nam. Vietnam Journal of Chemistry, 53(1), 107–111. https://doi.org/10.15625/0866-7144.2015-0097

Issue

Section

Articles