Chiết tách một số chất thuộc nhóm phenolic từ quả cây dứa dại Pandanus odoratissimus L. f

Nguyễn Mạnh Cường, Ninh Thế Sơn, Đoàn Thị Vân, Nguyễn Công Thùy Trâm, Đỗ Thị Thảo, Phạm Quốc Sự, Nguyễn Duy Thuần
Author affiliations

Authors

  • Nguyễn Mạnh Cường
  • Ninh Thế Sơn
  • Đoàn Thị Vân
  • Nguyễn Công Thùy Trâm
  • Đỗ Thị Thảo
  • Phạm Quốc Sự
  • Nguyễn Duy Thuần

DOI:

https://doi.org/10.15625/0866-7144.2015-00157

Keywords:

Pandanus odoratissimus L. f., lignans

Abstract

The methanol extract of fruits of Pandanus odoratissimus L. f. was partitioned in increasing polarity of organic solvents: n-hexane, chloroform and ethyl acetate. From the CHCl3 extract,  four phenolic compounds, including vanillin (1), and three lignan compounds, (+)-pinoresinol (2); (+)-syringaresinol (3); and (+)-medioresinol were isolated. Their structures were determined on the basis of analysis of spectral data, including 1D-, 2D-NMR and ESI-MS.

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads

Published

31-08-2015

How to Cite

Cường, N. M., Sơn, N. T., Vân, Đoàn T., Thùy Trâm, N. C., Thảo, Đỗ T., Sự, P. Q., & Thuần, N. D. (2015). Chiết tách một số chất thuộc nhóm phenolic từ quả cây dứa dại Pandanus odoratissimus L. f. Vietnam Journal of Chemistry, 53(4), 432–435. https://doi.org/10.15625/0866-7144.2015-00157

Issue

Section

Articles